måndag 23 maj 2011

Mera mysplan! - Grillning på onsdag!

Efter fredagens lyckade linjefest kommer nu ytterligare en chans att få hänga med alla härliga fysplanare innan de far åt alla håll.
Grillning på Långö på onsdag (25/5)!
Vi ses vid badplatsen och volleybollplanerna kl. 17 och grillar korv, spelar lite brännboll och volleyboll och har det allmänt slutet-på-terminen-mysigt.

Ingen fick väl för mycket korv i fredags? ;)

Ses!
//PlanKan

torsdag 19 maj 2011

Arkitekternas forskningsforum

Starkt influerad av det akademiska språket skrev jag den här lilla sammanfattningen av dagens forum för arkitekter. Ta del av det som diskuterades! Ha det så bra! /Victoria


Arkitekternas forskningsforum den 10 maj
Det var under en solig dag i Stockholm som arkitekternas forskningsforum hölls på Sveriges Arkitekters kansli. Det var en givande dag att närvara på med människor från en mångfald av erfarenheter inom arkitekturvärlden. Vi hade samlats för att diskutera och främst samtala om vikten att integrera forskning i arkitekturutformningen, och hur man egentligen gör det i praktiken.

 På så vis var ”praktiknära” forskning ett ut av de stora huvudämnen som diskuterades. Det var många föreläsare som bidrog med åsikter och erfarenheter inom området, en del tipsade även om givande böcker. Föreläsningarna upplyste oss om hur arkitekturforskningen ser ut idag, och vad som måste bli bättre. Däribland nämndes det att forskningen bör lägga mer fokus på produkt och förnyelse än på processen, som vi gör idag. Andra vanligt förekommande ord var ”interdisciplinär-” och ”tvärvetenskaplig” forskning, som många av de föreläsande ansåg vara en väg för att bättre integrera forskningen i praktikernas, arkitekternas arbete.

 Företaget Arkus var en av dessa föreläsare som satsar på arkitekturforskning för att underlätta samarbetet mellan forskare och arkitekter. Andra föreläsare tog även upp vikten av att utgå ifrån hur arkitekturen skulle kunna vara, istället för att enbart lägga fokuset på hur den redan är. Ett annat medel för att åstadkomma praktiknära forskning föreslogs vara; en specifik forskarskola i arkitektur med fokus på bland annat humanistiska, sociala och teknologiska men även ekonomiska värden. Överhuvudtaget lyfts den finansiella problematiken upp ett antal gånger under dagen, den allmänna uppfattningen är att det läggs för lite pengar på stadsutveckling och forskning.

Avslutningsvis fördes ett så kallat ”Open space” där vi fick möjligheten att gå runt till olika grupper och diskutera olika relevanta frågor för forumet. Tack vare det blev även vi lyssnares åsikter viktiga synpunkter. I grupperna fördes det livliga diskussioner mellan studenter, arkitekter och andra berörda aktörer. Speciellt intressant var det att ta del av de många olika perspektiv och åsikter som framfördes bland de blandade yrkesgrupperna. Överhuvudtaget rådde det en god och trevlig stämning på kansliet, trots den mängd av information och vetenskap som präglade dagen. Och av allas engagemang och vilja att döma, kan man tydligt märka att det är en angelägen fråga som minst sagt är redo att omvandlas i praktiken.  

                                                                                                                             Victoria Bengtsson FP09         

tisdag 17 maj 2011

Studrix Lund










STUDRIX I LUND 7 MAJ

Den 7 maj träffades arkitektstudenterna på studrix i Lund. Jag vet det var ju ett par veckor sedan nu och att ni alla har dött av längtan att få veta vad som diskuterades där. Men mitt kandidatarbete kom lite lite i vägen. Men bättre sent än aldrig, aight?

Studrix var förlagt till Lund vilket jag som nygammal Lundabo tyckte var kul för då kunde jag cykla dit Julia i fp10 var också med och företrädde oss från plan.  

Mötets stora snackis var förstås branden på KTH. Vad som då var gällande (det har ju trots allt gått mer än två veckor sedan dess) var att de flesta projekt hade klarat sig bra men att studenterna fortfarande var lite skakade. Det snackades också om ett ”fågel fenix fika” på KTH för att hjälpa de drabbade att bearbeta händelsen. En annan snackis var HDK och om skolan ens i fortsättningen ska fortsätta examinera inredningsarkitekter. Eleverna på skolan är arga över att utbildningen som leder till inredningsarkitekt är för vag.

Det pratades lite projekt. I början av året haglade det in projekt men många har tyvärr fått läggas på is. Två projekt som genomförts var Köpenhamnsresan och Vind och vatten i Karlskrona. Vind och vatten fick en hel del cred vilket kändes hur kul som helst. Alla som var med och jobbade och slet med projektet ska ta åt sig av det tycker jag!

Man kan åka med arkitektstudenterna till Almedalen. Under vilka former det sker och hur man gör för att ansöka har mailats ut men om du mot förmodan har missa det så spana följande länk:


Vi valde också ny revisor då det visade sig att den som skulle vara revisor för arkitektstudenterna det här året gick och blev studenthandläggare. Den gamle revisorn fick därför sitta kvar ett år till. Ett beslut vi kände att vi kunde ta eftersom ingen annan hade sökt posten vid det senaste årsmötet.

Många lokalordföranden gav uttryck för att de hade behovet av ”att ha någon att bolla med”. Har man minsta kunskap i danska så blir det hur kul som helst. Sett till flinen runt bordet när det sades var jag inte den enda som tyckte det var kul…


Det här var mitt sista möte som lokalordförande för fysisk planering. Julia (i fp10) tar över i höst och har egentligen så ”smått” redan tagit över. Jag tackar för mig och lyfter på hatten för den här tiden!

Och. Kolla. Det finns bilder!

//Mårten Fp08

Mötet. På IKDC.


I slutet på mötet.


Pontus håller "Bloggkurs".















Behaglig dagen efter fika i värsta sommarvädret. 

lördag 7 maj 2011

Möte på SA med forsknings- och utbildningsutskottet

Här kommer en liten redogörelse över lite av vad som sas på utskottsmötet på Sveriges Arkitekter den 27 April. Det ska tilläggas att det var en otroligt spännande och intressant dag med många givande diskussioner. 


Kram, 
Johanna FP09


Den 27 april samlades vi fjorton stycken på Sveriges Arkitekters kansli. Tre av deltagarna var nya studentrepresentanter! En från landskap, en från planering och en från inredning. Ämnen som behandlades rörde sig allt från inredningsarkitektens framtid, till arkitekters identiteter. Som vanligt många spännande diskussioner och intressanta inlägg.
Diskussionen kring den nedåtgående trenden bland antalet utbildade inredningsarkitekter engagerade alla. Varför är läget som det är på inredningsarkitektutbildningarna? Vår nya studentrepresentant från Konstfack, Emma Deines, kunde där bidra med aktuella perspektiv. Vi lokaliserade ett av problemen som det att inredningsarkitektyrket hamnar i gränslandet mellan arkitektur och design, och hur hanterar man det? Vilka kompetenser efterfrågas på marknaden? Varför väljer så många möbeldesign-banan under utbildningen på Konstfack och HDK? Det var många frågor och få svar. Klart stod dock att Konstfack i nuläget uttrycker större intresse än HDK att utbilda inredningsarkitekter. Bägge utbildningarna behövs dock, om inte fler, för att kunna behålla inredningsarkitektur som en profession i framtiden i Sverige. Vi frågade oss vidare om det finns möjlighet att inredningsarkitektutbildningar skapas på arkitekturskolorna? Frågan är stor och utskottet kommer fortsätta se den som en av de viktigaste det kommande året.
Lite som kuriosa hade vår kanslisekreterare Pehr-Mikael Sällström sammanställt en efterfrågad lista på ’aspirerande’ arkitektutbildningar. Dvs de utbildningar som berör ämnet arkitektur och som ofta finns med i repertoaren hos de som gått alternativa utbildningsvägar och sedan söker till Invalsnämnden med önska om arkitekttitel. En diskussion följde om hur dessa alternativa utbildningar konkurrerar/kompletter arkitektutbildningarna och hur de påverkar begreppet arkitekt och dess kvalitetssäkring. Hur förtydligar man exempelvis skillnaden mellan inredarutbildningar och inredningsarkitektutbildningar? Mellan högskoleingenjör med arkitekturinriktning och AT-arkitekter?
I vår kommer det första lokala utbildningsforumet hållas på Chalmers. Det välkomnades tidigare i vår med ett starkt intresse från skolan, där en grupp av studenter och lärare samarbetar med Martin Livian, studenthandläggare, om utformningen. Utbildningsforumet kommer slås samman med den planerade Vårutställningen och har resulterat i ett maffigt program om tre dagar. Utskottsdeltagarna var imponerade av utvecklingen. Temat ”Who is the architect” som ursprungligen kommer från Vårutställningen appellerade till den grad att funderingar gick kring att ha arkitektens identitet, och den påverkan det har på utbildningarna, som tema för det nationella utbildningsforumet. Fortsättning följer.
PS. Det kommande Forskningsforumet 10 maj har lockat över 100 anmälda deltagare, istället för de 30 – 40 väntade. Det kommer helt säkert bli en väldigt spännande dag!
Karin Dahlqvist (arkitektur)
Carolina Horn (landskapsark.)
Johanna Svedberg (planeringsark.)
Emma Deines (inredningsark.)
(Mötet i sin helhet återberättas i rapporten på http://www.arkitekt.se/student/rapporter)

torsdag 5 maj 2011

Linjefest fredagen den 20 maj



Fp09 anordnar vårens sista linjefest. Temat är folkpark, tänk 30- 40- 50- tal, eller kanske 90-tal, leende guld bruna ögon... Jazz, Blues, Lindy Hop, Boogie Woogie, Rocka Billy. Ja.. Friheten är oändlig. 


Men det kommer bli en linjefest som du sent kommer glömma. 


Plats: Hantverksföreningen, Bredgatan 12, Trossö.
Tid: 19.00 -01.00
Pris: 120 kr.


Biljetter kan köpas på lunchen, utanför pentryt. Med start nästa vecka.
Annars går det att betala in direkt till vårat bankkonto.


Clearingnr. 3024
Bankkontonr. 2269591
Nordea
Märk instättningen med ditt akronym (t.ex. xxyy09) och vad du önskar dricka till maten.


Invänta sedan bekräftelse på BTH-mailen. 


Varmt välkomna!
/ FP09