måndag 19 mars 2012

PLANERARDAGEN 2012-03-16 STOCKHOLM

PLANERARDAGEN 2012


Planarkitekternas firmafest. Fast utan fest. Inte så mycket firmor heller kanske eftersom de flesta jobbade för det offentliga. Hur som helst så träffades en stor klick av de arkitekter som är verksamma inom planerarsverige för att mingla och lyssna på hyperintressanta föredrag. Det var många kära återseenden, glada miner, ätna clementiner och spännande reflektioner. Mest fastnade jag för Alexander Ståhles presentation men ska även ge några snabba inlägg från annat intressant som sades.

Alexander Ståhle från Spacescape inledde dagen och sade många tänkvärda ting. Han och Spacescape gör något mycket intressant då de har ganska starka åsikter men samtidigt har både argument och forskning för att backa upp dessa. Detta till skillnad från den ganska mossiga men fortfarande idag tyvärr rätt utspridda inställningen att ”jag är arkitekt, därför behöver jag inte förklara mig och förstår du inte det så är det för att du inte är arkitekt”. Jag tror att för att få igenom ett bra stadsbyggande behövs väl grundade argument för detta. Här kan den typen av praktisk tillämpbar forskning Spacescape ägnar sig åt fylla en viktig roll. Jag känner att det är en metodik det är värt att sätta sig mer in i men samtidigt som man naturligt vis ska ha ett kritiskt förhållningssätt.

Örjan Wikforss från KTH höll ett inspirerande pepptalk. Det handlade om att planarkitekter inte passivt ska gömma sig bakom politiker, regler, beställare eller dylikt. Att vi inte ska tolerera politiskt maktspråk där vi reduceras till planhandläggare istället för planarkitekter. Att våga ifrågasätta och visa ledarskap för hur staden ska byggas. Jag håller med helt och hållet. Samtidigt vet jag att gör man det riskerar man få sparken/inte få fler uppdrag och det vill man inte. Det känns som en jobbig balansgång. Om det nu inte är dags för oss att själva bli politiker?

Jessica Jaremo från Malmö stad pratade om parkeringsnormer. Kan låta hur tråkigt och byråkratiskt som helst men var som en bal på slottet. Möjligheterna som finns att göra något bra om mindre plats används till parkering är hur stora som helst. Linda Kummel från Stockhom stad berörde också parkeringsfrågan. I Stockholm har man börjat ifrågasätta kantstensparkering i centrum p.g.a. att det börjar bli trångt om alla gatans funktioner ska få plats. Naturligtvis var det intressant men tråkigt att det var just trängseln som fått politisk genomslagskraft och inte långsiktiga frågor som klimat och miljö. Trängsel är inte riktigt ett argument som går att använda i de flesta mindre städer/orter i Sverige eftersom där faktiskt finns rätt mycket plats.   

Nicklas Wennberg från stadsjord.se kom och pratade stadsjordbruk. Jag minns inte riktigt vad han sade och min anteckningsbok berättar bara löst sammanhängande disträa citat för mig. Men efter han var klar var jag väldigt väldigt för stadsjordbruk. Oklart hur det gick till. Rekommenderar i vart fall en var att spana lite på deras hemsida.

Efteråt hade arkitektstudenterna ordnat en liten middag där intresserade studenter kunde äta ärtsoppa och prata om planerardagen, livet och annat. Massor av cred till detta! En miniexkursion gick också via det på dagen omtalade Liljeholmstorget. Misslyckades tyvärr att fånga det på bild men kompenserar med bild på den  närliggande ”fruktlekplatsen”. Enjoy!

Mårten Espmarker, studentrepresentant i Planakademin (som arrangerade dagen)