tisdag 20 april 2010

Lägesrapport Jönköping


Akademin för Fysisk planering är precis hemkommen från "Sveriges mest attraktiva stad i sin storlek" - a.k.a. Jönköping.

Vi höll internat där den 18-19 april, och det togs del av utvecklingsplaner för stan och regionen & fördes samtal kring professionsfrågor.

Konstateras kan att Jönköping har en mycket spännande framtid tillmötes, som grund för den centrala stadsutvecklingen ligger
stadsbyggnadsvision 2.0 som möjliggör en förtätning och utbyggnad av stadskärnan, detta samtidigt som man på ett dynamiskt sätt behåller den nuvarande stadskärnan. Något som inte alltid är så lätt.

Det samtalades även med det ansvariga kommunalrådet om Jönköpings framtida station i höghastighetstågbanan (om den nu blir av) där stan då kommer vara dryga timmen från både Malmö, Stockholm och Göteborg. Hon "varnade" Växjö, Västerås, Lindköping och Örebro för "mellanstads battle".


Till en mer allvarligare not, Akademin diskuterade även;


  • Vårt framtida (utsålda) seminarium kallat Stockholm Identity den 4 maj. Vi letar nu större lokaler för att ta in de som ännu inte fått plats. Intresserad?
  • Ny PBL till nästa vår, hur tillämpas de ändringar som kommer. Hur påverkar lagen de som dagligen brukar den. Möjlig artikel i Arkitekten kommer.
  • Kvalitén hos oss som jobbar med samhällsbyggnad, enligt rapport från KTH och sedan Boverket är så mycket som 30 % av alla nytagna detaljplaner "olagliga". Kunskapsbrister finns hos de som jobbar med dessa frågor, så hur går vi vidare? I Boverkets uppsiktsrapport lyfts även frågan om hurvida det kommunala planmonopolet kan bibehållas i nuvarande form. Skriften finns här och kan vara bra/värt att slänga ett öga på.
  • Sveriges Arkitekter & Akademin har fått pengar av Delegationen för hållbara städer att sammanställa en skrift om svenskt hållbart stadsbyggande. Bl.a. har ett antal kontor och kommuner inbjudits att berätta om ett projekt de jobbat med. Skriften ska vara klar till EXPO i Shanghai.
Tillsist kan tipsas om morgondagens seminarium kallat Arkitektur och politik, kl 17 i ateljén. Skriften från Sveriges Arkitekter. (detta om nu inte vulkanen stoppar Katarina Nilssons framfart från Stockholm)



Tills nästa gång, en bild från Jönköping.

// Andreas, studentrepresentant i Akademin för Fysisk planering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar