söndag 26 september 2010

Ett bloggmongo föds och i Umeå finns det många björkar...

Sliten, trött, död men väldigt nöjd. Ungefär så tänker jag sammanfatta hur jag känner efter att relativt nyss kommit hem från Studrix i Umeå. Studrix är ett möte där styrelsen för arkitektstudenterna och ordförandena i lokalföreningarna på de olika skolorna träffas och diskuterar och planerar verksamheten vilket sker ett par gånger per termin. Utöver mötet fick jag också nöjet att vara med när arkitekthögskolan i Umeå invigde sin nya huvudbyggnad. Man spelade highway to hell fyra gånger, bjöd på vin och fick se rektorn (som för övrigt är dansk -ja det är relevant information...) tokdansa framåt småtimmarna. Inte riktigt det man är van vid precis. Men så är det också med arkitektskolan i Umeå. Det är inte riktigt som man är van vid. Allt är helt nytt och skolan är inte fast i gamla föreställningar om hur en arkitektutbildning ska vara. Från att först ha varit rätt skeptisk till detta "norrlandsalibi" bland arkitektutbildningarna så gick jag därifrån och tyckte att stället kändes oerhört fräscht och spännande. Lite "när får jag börja?". Ska bli intressant att se hur skolan landar när den slagit rot om ett par år.

Snackisen på mötet var annars det faktum att arkitektutbildningarna på pappret är "vanliga" 9-17 utbildningar men i själva verket funkar det inte så. Folk är i skolan betydligt mer än 8 h om dagen. Detta är en diskussion som börjat leta sig upp i Sveriges arkitekter där man börjat fundera på hur man ser på utbildningen i skolorna. Problemet var utan tvekan störst i på de traditionella "husarkitektutbildningarna" och då i synnerhet på LTH. Dom kunde ha scheman som angav 19.00-???. Galet...

I övrigt kommer årets studmax att hållas på Ulltuna och diskussionerna kring det kommande årsmötet spånar på ett par spännande platser. Det finns överlag skitmycket man kan åka på nu och representera fysisk planering för arkitetkstudenterna. Mer info om detta kommer!

Den nya styrelsen har suttit och tjötat lite med den gamla och ska träffas i veckan igen för att strukturera upp arbetet och sedan ska vi hålla vårt första lunchmöte veckan därpå. Vi ses där!

//Mårten

2 kommentarer:

  1. Tack för informationen!

    Men vem är det som skriver?

    SvaraRadera
  2. Whoops... Upphovsman är Mårten Espmarker i Fp08 som sedan i måndes är ordförande i Arkitektstudenternas lokalförening på BTH. Kanske ska försöka komma ihåg det tills nästa gång jag skriver.

    SvaraRadera