tisdag 19 april 2011

Vem får bo i Stockholm?

Vem får bo i Stockholm?
Jag fick genom arkitektstudenterna åka upp till Kulturhuset för att kolla på ett par seminarier och debatter om bostadsfrågan för unga i Stockholm. Här ska jag försöka sammanfatta lite av vad man pratade om.

Att det råder bostadsbrist för unga, och kanske framför allt studenter, var alla deltagare eniga om. Stockholm glöms ofta bort när man pratar om studentstäder trotts att den är störst med sina 80 000 studenter. Dessa slåss om 12 000 studentlägenheter, och kötiden är idag minst 2 år. Någon bostadsförmedlare tyckte inte att det var så farligt eftersom man trotts allt kan ställa sig i kö vid 18 års ålder och ha en bostad strax efter 20. Någon socialdemokratisk riksdagsledamot tyckte att det var trist att det är så svåretablerat för unga på bostadsmarknaden. Han ansåg att vi idag kanske har Europas äldsta bebisar som fortfarande bor hemma ända upp i vuxen ålder.


Här är Kulturhusets modell av staden med 80 000 studenter och 12 000 studentlägenheter

Det finns nu ett löfte om 4100 nya studentlägenheter i Stockholm, men någon tyckte att det var viktig att även utnyttja det befintliga lägenhetsbeståndet. Några pratade om tillfälliga lösningar som till exempel moduler; som även var temat i det vinnande förslaget i Hemuppgiften, Claim the Streets.

Hemuppgiften har kanske de flesta hört talas om. Nästan 100 förslag lämnades in och har ställts ut runtom i landet. Under april 2011 finns förslagen utställda på Kulturhuset, och det var i samband med utställningen som ”Vem får bo i Stockholm?” arrangerades.

Dagen fungerade också som releasemingel till Hemuppgiftens idémagasin

Ett av de mest synliga företagen som fanns representerade under dagen var jagvillhabostad.nu, som har gjort en förstudie om ungas delaktighet i stadsbyggnadsprocesser. Man har kommit fram till att bland annat en snabb och tydlig återkoppling på yttranden är viktigt för att få folk att känna sig delaktiga. Om återkopplingen är dålig ökar risken för att folk inte ska orka/vilja engagera sig i andra frågor. Studien visar också att det fysiska mötet är viktigt för att öka känslan av delaktigheten.


Kolla in www.jagvillhabostad.nu och läs mer om bland annat förstudien

Stockholms ytterstadsborgarråd förespråkade fler typer av boende kring en och samma gård. Hyresrätter är viktiga, men till exempel de nya ägarlägenheterna skulle förbättra bostadssituationen och dra kapital till bostadsmarknaden menade moderaten... Någon sa emot, och menade att det aldrig kommer att gynna oss som studerar.


Här debatteras det minsann....

Får be om ursäkt för den dåliga bildkvalitén med... Mobilkamera. Tjohoo!
Christian Bleckman, FP10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar