tisdag 24 april 2012

Smurfarna är i stan!

Kul grej! Eller?


Den lilla spanska byn Júzcar målade förra året om alla(!) hus inför premiären av den nya Smurfarna-filmen. Pr-tricket har ökat turismen till byn med flera 100%. Tänk om man hade fått varit med på det byggnandsnämndsmötet när de pitchade den idén..

Men vad händer sen, om ett år eller så när smurfmarknaden har sålt sin sista gammelsmurf i porslin? Kommer de behålla husen blå då? Samtidigt som det är en kul grej som man kan skratta lite åt så går det ju inte att undvika tanken om långsiktigheten i beslutet. Men ändå, 125 000 besökare på ett år, vilken stad hade sagt nej till det?



Och det går ju som inte att inte ställa sig frågan om detta hade funkat i Sverige. Tänk er, inför Hello Kitty-filmen 2016 så målas hela Strängnäs, med domkyrka och allt, ljusrosa. Helt plötsligt vallfärdar hela Europa till denna dröm i Japansk serietidningsflärd, alla invånare går klädda i rosa med små  kattöron i håret och på lördagsmarknaden har lokalproducerad frukt byts ut mot små kattfiguriner i plast. Det hade varit nåt det!

Läs artikeln i SVD här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar