torsdag 19 maj 2011

Arkitekternas forskningsforum

Starkt influerad av det akademiska språket skrev jag den här lilla sammanfattningen av dagens forum för arkitekter. Ta del av det som diskuterades! Ha det så bra! /Victoria


Arkitekternas forskningsforum den 10 maj
Det var under en solig dag i Stockholm som arkitekternas forskningsforum hölls på Sveriges Arkitekters kansli. Det var en givande dag att närvara på med människor från en mångfald av erfarenheter inom arkitekturvärlden. Vi hade samlats för att diskutera och främst samtala om vikten att integrera forskning i arkitekturutformningen, och hur man egentligen gör det i praktiken.

 På så vis var ”praktiknära” forskning ett ut av de stora huvudämnen som diskuterades. Det var många föreläsare som bidrog med åsikter och erfarenheter inom området, en del tipsade även om givande böcker. Föreläsningarna upplyste oss om hur arkitekturforskningen ser ut idag, och vad som måste bli bättre. Däribland nämndes det att forskningen bör lägga mer fokus på produkt och förnyelse än på processen, som vi gör idag. Andra vanligt förekommande ord var ”interdisciplinär-” och ”tvärvetenskaplig” forskning, som många av de föreläsande ansåg vara en väg för att bättre integrera forskningen i praktikernas, arkitekternas arbete.

 Företaget Arkus var en av dessa föreläsare som satsar på arkitekturforskning för att underlätta samarbetet mellan forskare och arkitekter. Andra föreläsare tog även upp vikten av att utgå ifrån hur arkitekturen skulle kunna vara, istället för att enbart lägga fokuset på hur den redan är. Ett annat medel för att åstadkomma praktiknära forskning föreslogs vara; en specifik forskarskola i arkitektur med fokus på bland annat humanistiska, sociala och teknologiska men även ekonomiska värden. Överhuvudtaget lyfts den finansiella problematiken upp ett antal gånger under dagen, den allmänna uppfattningen är att det läggs för lite pengar på stadsutveckling och forskning.

Avslutningsvis fördes ett så kallat ”Open space” där vi fick möjligheten att gå runt till olika grupper och diskutera olika relevanta frågor för forumet. Tack vare det blev även vi lyssnares åsikter viktiga synpunkter. I grupperna fördes det livliga diskussioner mellan studenter, arkitekter och andra berörda aktörer. Speciellt intressant var det att ta del av de många olika perspektiv och åsikter som framfördes bland de blandade yrkesgrupperna. Överhuvudtaget rådde det en god och trevlig stämning på kansliet, trots den mängd av information och vetenskap som präglade dagen. Och av allas engagemang och vilja att döma, kan man tydligt märka att det är en angelägen fråga som minst sagt är redo att omvandlas i praktiken.  

                                                                                                                             Victoria Bengtsson FP09         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar