tisdag 1 februari 2011

Arkitektstudenternas årsmöte i Warszawa 2011



ARKITEKTSTUDENTERNAS ÅRSMÖTE I WARSZAWA 2011

Mötet

Ska försöka att lite kortfattat sammanfatta mötet. En ny styrelse utsågs och de som nu leder arkitektstudenternas arbete är Pontus Ljungberg, KTH (omvald ordf.), Johanna Good, Alnarp (vice ordf.), Jacob Everhed, UMA (kassör) och Amanda Stehn, Chalmers (sekr.). Nytt i verksamhetsplanen för 2011 är ett tätare samarbete med SACO studentråd.
Saker som berör fysisk planering är att utbildnings och forskningsnämnden eventuellt kommer att behöva en representant från varje disciplin vilket innebär att en representant från fysisk planering kan komma att behövas. Det talades om att ett öppet brev ska skrivas där representanter från alla skolorna skrivit under till alla skolornas utbildningsansvariga som handlar om den psykosociala arbetsmiljön på skolorna (typ ritsalshets).
Vi passade på att marknadsföra vår egen kommande workshop Vind och vatten i Karlskrona vilken fick ett positivt bifall. Andra troligt kommande arkitektstudenternaworkshops nu i vår går på temana betong, origami, ljus och visionsworkshop i Malmö. Mer info om dessa kommer!

En mer utförlig beskrivning om mötets innehåll kommer inom en snar framtid upp på http://arkitektstudenterna.wordpress.com/ !

Underhållning 

Årsmötet tog upp mycket tid men vi hann ändå med massor roliga aktiviteter. Bland annat ett besök på Museum of Modern Art som låg i Lazienkiparken. Det var intressanta utställningar och värt att rekommendera trots att butiken i museet var relativt tråkig. På lördagskvällen var det gemensam fest och de flesta körde all in. Vi gick till ett uteställe som Warszawas arkitektstudenter hade rekommenderat. Stället var trendigt och låg i stadsdelen Praga.
Under helgen blev det även en hel del fikande och häng i barer. Eftersom Polens valuta är låg jämfört med svenska kronor är det billigt för svenskar att åka dit vilket gör det ännu roligare att lägga pengar på nöjen. Man känner verkligen att man kan unna sig saker eftersom det är så billigt. Ett perfekt resemål för studenter med andra ord!

Krubb

Om du är sugen på en surkålsfest rekommenderar vi att du åker till Warszawa. Warszawa är nämligen staden där surkol serveras i tid och otid. En annan polsk specialitet är pirog, vilken kan beskrivas som en form av deginbakad fyllning. I Warszawa är fyllningen med fördel gjord på surkol. Då polacker inte äter surkol eller piroger gillar de att äta kött, gärna mycket kött eller ”kött med kött”. Att gå ut och äta en middag i Polen kostar omkring 70 kronor och med lite skicklighet och en gnutta tur kan den vara riktigt god!

Föruppgiften

Innan vi åkte till Warszawa fick alla skolor i uppdrag att undersöka något om Polen, olika teman delades ut och detta skulle sedan sammanställas till ett collage. Exempel på teman var Polens handel, mat eller historia. Collaget skulle sedan inspirera varje grupp (som var mixade med studenter från de olika skolorna) att undersöka Warszawa under en eftermiddag.
Min grupp som bestod av mig själv, Sofia, William, Kajsa och Veine fick temat Polens Historia. Vi visste inte riktigt vad vi skulle göra men satte oss på en spårvagn mot Warszawas östra stadsdel Praga för att någon hört att där var det lite ’’underground feeling’’ och det lät ju spännande.
Att hitta en spårvagn var inte svårt men att hitta rätt sådan var lite svårare… efter en lång promenad kom vi tillslut fram till Praga. Vi började leta efter saker som vi trodde var från innan kriget (bara ca 10% av Warszawas byggnader överlevde andra världskriget). I Praga fanns en hel del hus som verkade passa i kategorin och som såg ut att bokstavligt talat vara orörda sedan andra världskriget, en upprustning skulle helt klart vara på sin plats av denna slitna och gråa stadsdel. Men på något sätt hade den charmen kvar… det var spännande att befinna sig på en plats som andades slitet, underground och det kändes som att spännande livsöden fanns här…vi avslutade med sen lunch och åkte sen tillbaka för att möta upp med de andra för gemensam middag och festligheter.
Kanske kom vi inte fram till så mycket gällande Polens historia men en sak som är säker är att det var ett spännande äventyr fullt av skratt.

I övrigt var mötet fyllt av sköna möten med sköna människor i en skön stad. Skön. I särklass roligast var polackerna som satt och festade i källaren där vi hade vårt möte. -Oj ska ni ha ett möte här, vi ska genast flytta på oss! Sa dom och flyttade sitt bord fem meter in i hörnet och fortsatte den allt mer larmande festen. Samtidigt som mötet pågick.

//Sara, Johanna, Mårten, Linn, Andreas och Malin

 Trött, trött, trött blir man om man inte sover på nätterna!

 Arkitektstudenternas styrelse 2011

 Mårten och Andreas står framför arkitektskolan och försöker se svåra ut

Kul att alla ville vara med och hoppa på bilden

 En sjuk plats i stadsdelen Praga

 Det där torget vid den där platsen med de där husen.


Det snöade.
Inga bilder från Warszawa utan att den här får vara med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar